Lagstiftningen kring social och miljömässig hållbarhet utvecklas snabbt, och det är EU som håller i taktpinnen. Även om tempot dämpats något de senaste månaderna, tyder mycket på att den strategiska riktningen ligger fast.
Drivas hållbarhetsspecialist Karl Reinholtz tittar närmare på vilka lagar och regler som kan komma att påverka er. I artikeln får du bland annat:
- En sammanställning av EU:s lagstiftningspaket som rör hållbarhet och miljö
- En överblick av lagar och regler på ingång
- Tips och medskick på hur du håller dig ajour
Det här är den första texten i en serie som kommer förklara och gå på djupet i dessa frågor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att vara säker på att inte missa något!
EU:s långsiktiga mål ligger till grund
EU:s arbete på det här området är nära kopplat till unionens långsiktiga mål: stärkt konkurrenskraft, ökad resiliens och förbättrad energisäkerhet. I skuggan av den planetära krisen – och andra regioners starkare tillgång till fossila resurser – handlar den europeiska klimatomställningen om att bygga både utbud och efterfrågan på fossilfri energi samt produkter med lägre klimat- och hållbarhetspåverkan. Eller enklare uttryckt: att minska fossilberoendet är inte bara nödvändigt – det är också en möjlig konkurrensfördel.
Prestanda, rapportering och omställningstakt
Vissa av EU:s lagstiftningspaket fokuserar direkt på företags hållbarhetsprestationer. Ett centralt exempel är CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive), som syftar till att säkerställa att företag respekterar mänskliga rättigheter och miljö i hela sin värdekedja.
Andra lagar rör rapportering. Här är CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) det bärande direktivet, som ställer krav på tydlig, verifierbar och standardiserad hållbarhetsrapportering.
Även om CSRD och CSDDD enbart gäller företag över vissa tröskelvärden, påverkas även mindre aktörer indirekt. Till exempel kommer leverantörer att behöva tillhandahålla kvalitetssäkrade klimatdata om de samarbetar med större företag som satt mål för sina indirekta utsläpp.
Omnibuspaketet – en kursändring?
Under de senaste månaderna har EU-kommissionen lanserat det så kallade Omnibuspaketet – ett lagförslag som innebär förändringar och potentiella nedskärningar i bland annat CSRD och CSDDD. Men även om vissa krav kan mildras, står mycket kvar: exempelvis består principen om indirekt påverkan på hela värdekedjan. Och, som flera redan påpekat, verkar den övergripande strategin ligga fast.
Ny lagstiftning på ingång
CSRD och CSDDD är bara två av många EU-initiativ som formar hållbarhetslandskapet. Andra exempel är:
- EUDR – krav kopplat till handel med produkter som kan bidra till avskogning,
- Green Claims Directive – reglering av miljöpåståenden i marknadsföring,
- CBAM – mekanism för att motverka så kallat koldioxidläckage vid import av utsläppsintensiva produkter.
För er som överväger nya energilösningar är det också värt att känna till utvidgningen av EU:s utsläppshandel genom ETS 2. Här handlas redan nu de utsläppsrätter som indirekt styr era kostnader från och med januari 2027.
Läs om hur Transportföretagen ser på EU:s lagstiftning och hur det påverkar deras bransch
Så kan ni hålla koll
Det finns många bra lagbevakningstjänster där ute, och om ert bolag har en compliance-funktion så finns goda rutiner säkert redan på plats. Även myndigheter som Naturvårdsverket anordnar webinarier om ny lagstiftning – kika i deras kalendarium.
Utöver den löpande bevakningen är det också värdefullt att förstå den större rörelsen. Låt oss därför avsluta med ett par andra medskick som kan hjälpa er att navigera framåt.
Internationell marknad = fler regler att bevaka
För företag med internationell närvaro blir ett brett perspektiv på hållbarhetsregler både en konkurrensfördel och en nödvändighet.
EU:s regler är centrala, men liknande lagar finns globalt och ibland är kraven till och med tuffare:
- Norwegian Transparency Act – liknar CSDDD i sin inriktning.
- UK Modern Slavery Act – kräver rapportering kring åtgärder mot modernt slaveri.
- Dodd-Frank Act (USA) – ställer hårda krav på due diligence kring konfliktmineraler.
Bättre data = starkare lagar
Hållbarhetslagar är beroende av tillgång till relevant data och standardiserade sätt att hantera den. Allt fler internationella standarder förbättras genom vetenskaplig förankring, större databaser och tydligare definitioner.
Ett aktuellt exempel gäller beräkningen av koldioxidutsläpp från fossila bränslen. Ny forskning visar att dessa utsläpp ofta är underskattade, särskilt de som uppstår vid utvinning och produktion. Om dessa insikter får genomslag, kan vi räkna med ännu tuffare krav på fossila bränslen framöver.
Lagstiftning för ökad hållbarhet är ett brett område som hela tiden utvecklas. Framöver kommer vi bland annat titta närmare på den klimatmässiga vinsten hos olika energilösningar och vad den betyder i relation till lagstiftning om utsläppsminskningar.