Elektrifiering och övergång till andra fossilfria drivmedel. Vad mer kan man som transportföretag göra för att bidra till den gröna omställningen? Vad gör Transportföretagen för att underlätta för sina medlemmar? Och hur är ökad dialog och samverkan mellan transportföretag, beställare och politiker, nyckeln till en snabbare och mer hållbar utveckling?
För att få lite klarhet i de här frågorna pratade vi med Teodor Johansson, Branschutvecklare på Transportföretagen. Vi undrade kort och gott; Hur ser de på hållbarhet i transportbranschen?
Svaren vi fick summeras i följande:
- Att göra en energiomställning är en nödvändighet
- Samspelet mellan branschens aktörer behöver bli bättre
- Betalningsviljan är en utmaning
- Nödvändiga investeringar
- Laddinfrastruktur och framtiden
Transportbranschen är den bransch i Sverige, som kanske allra längst, har jobbat för en omställning till fossilfria drivmedel. De har länge legat steget före och förstått att omställningen är oundviklig. Har man velat vara ett konkurrenskraftigt alternativ har man behövt förhålla sig till det och hänga med i utvecklingen. Stora investeringar i ellastbilar och andra hållbara transportmedel har gjorts. Det är så man bygger både det egna företagets konkurrenskraft såväl som en hållbar framtid.
— De stora kostnaderna för den här omställningen har tagits av transportbranschens företag som till viss del stöttats av olika statliga incitament. Speciellt för att man ska välja fossilfria transportlösningar vid nyinvesteringar, säger Teodor. Vi som bransch har kommit långt, och mer finns att göra.
Förändring sker bäst i samspel
Transportföretagen arbetar för att samhället ska förstå att hållbara transporter kostar mer, så att kraven och förväntningarna blir rimliga. Branschen kan inte göra allt på egen hand, så här välkomnas samspel mellan kunder och leverantörer för att samhället ska ta nästa kliv på vägen mot den gröna omställningen.
— Ingen kan ju blunda för att det är en omställning som pågår här och nu och inte något som kommer att ske om 20 år, säger Teodor. Varje dag fattas styrelsebeslut om nya investeringar i hållbara transporter, då behöver kunderna och samhället i stort förstå att det inte kommer utan kostnad, utan måste också vara med på det tåget.
Genom att besöka hemsidan elektrifieringskollen.se kan alla få en bättre förståelse för vad omställningen faktiskt kostar. Det handlar inte bara om att köpa in ett annat fordon.
Alla är beroende av transporter vare sig det är en kommun som upphandlar skolmat och kollektivtrafik eller privatpersoner som handlar på nätet. Prognosen är dessutom att antalet transporter bara kommer att öka[1]. Insikten om att det här är en omställning som berör och gynnar oss alla kunde vara bättre, så även kundernas vilja att betala för de gröna transporterna. Här finns ett utbildningsarbete att göra.
— Den här omställningen är inget som kan ske antingen från politiskt eller från branschens håll. Det sker i ett samspel, och för att uppnå det behövs en dialog mellan transportköpare och transportleverantörer, menar Teodor.
Teodor Johansson, Branschutvecklare, Transportföretagen
Förbättrade upphandlingar
Stor del av Sveriges transporter sker på upphandling av kommuner och regioner. Politikerna själva har bestämt att vi ska ha hållbara transporter, för att svara upp mot väljarnas krav på en hållbar framtid. Då behöver de också vara delaktiga i att uppfylla de kraven.
Att ha en dialog om vilka krav som är rimliga att ställa, för att en upphandling ska bli så bra som möjligt, uppmuntras av Transportföretagen. Men också att prata om vad det är kunden behöver och vilka krav leverantören kan möta.
— Vi har exempel på kommuner som har ställt krav på biogasbilar till exempel, där det samtidigt saknas möjlighet att tanka biogas i hela kommunen. Sådana krav kan man inte ha när man tillsammans ska försöka att ställa om säger Teodor. Politikerna behöver prata med leverantörerna. Det är liksom det enklaste man kan göra för att se till att man ställer rimliga krav.
Infrastrukturen – hur är det med den?
För Transportföretagens medlemmar är möjligheten att ladda sina ellastbilar självklart jätteviktig. Likaså att vi som samhälle hittar rätt energimix med en drivmedelsinfrastruktur som är byggd för framtiden. Då gäller det att politiken underlättar utvecklingen och möjliggör laddning av de fordon som branschen har investerat i.
— Ställer man krav på att en upphandlad transporttjänst måste drivas på biogas, men saknar tankstationer för biogas i kommunen, faller det. Samma sak gäller för elektrifierade transporter. Har man inte tillräcklig laddinfrastruktur i kommunen blir det betydligt svårare för transportören att leverera enligt upphandlingen. Allt är en samverkan. Laddinfrastruktur och elproduktion är en förutsättning för att vi som bransch ska kunna ställa om helt och hållet, säger Teodor.
Känner du dig hoppfull?
— Att vi ska ställa om ska ju aldrig någonsin ifrågasättas tycker jag. För att vi som bransch ska känna oss trygga med att fortsätta genomföra den gröna omställningen behöver vi ha en bestämd riktning som vi också håller fast vid, säger Teodor och fortsätter. Fit for 55 har politiken nu beslutat om, då gäller det att stå fast vid den riktningen. Gör vi det skapas långsiktiga förutsättningar som ger företag en färdig karta att förhålla sig till.
Fit for 55[2] som är en samling lagstiftningsförslag från EU, med syfte att minska utsläppen av växthusgaser med minst 55 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer. Transportföretagen arbetar för att vi ska hålla fast vid den inriktning mot fossilfrihet som deras medlemmar jobbar för. Att vi som land kommer att kunna ställa om är Teodor hoppfull om men det kräver att politiken ökar sin förståelse för hur det är att vara företagare, inte minst i Transportbranschen. I det ligger förståelsen för att investeringsbeslut inte är någonting man gör på känn. Eller gör för att man tror att politiken vill det. Det handlar om var pengarna finns.
— Det kommer liksom inte gratis, menar Teodor. Och ska vi ha ett näringsliv som är det grönaste i hela världen men som också är affärsmässigt hållbart och konkurrenskraftigt, behöver samspelet öka så att kostnaderna för omställningen fördelas bättre.
Och politikens ansvar – håller det måttet?
— Jag skulle säga att politiken tar ansvar. Politiken har slagit in på en bra väg och måste fortsätta på samma spår. Men det finns en del som behöver göras för att ytterligare accelerera elektrifieringstakten. Det handlar främst om att underlätta dessa enorma investeringar och göra det enkelt att investera i alternativa bränslen, menar Teodor.
Det kräver också mer av politiken för att det ska fortsätta framåt i samma takt. En sak som Transportbranschen efterfrågar är större förståelse för deras bransch. Vi kommer tillbaka till samma sak igen; för att transportbranschen ska kunna genomföra fler steg mot en energiomställning behöver samspelet och kostnadsfördelningen öka. Det gäller både det offentliga såväl som privatpersoner. Andra saker som politiken kan göra för att bidra är incitament, såväl som att generellt sett göra det enklare att driva företag. I samspelet finns stora möjligheter för alla.
— Det viktigaste är att man inte på något sätt sänker ambitionen för att vi som samhälle faktiskt ska ställa om, säger Teodor. Branschen vill ställa om och det kräver konkurrenskraft för att vara både ekonomiskt och affärsmässigt hållbart, avslutar Teodor.
Transportföretagen
[2] https://www.transportforetagen.se/prioriterade-fragor/eu/fit-for-55-eus-nya-klimatpolitik/