Sol, vind, vatten och biogas. Det finns idag flera energikällor med låg klimatpåverkan som kan ersätta fossila bränslen – biogas är en av dessa. Men vad är egentligen biogas, vilka fördelar för energikällan med sig och är det rätt energislag för er verksamhet? I den här texten djupdyker vi i ämnet biogas och dess fördelar samt hur den står sig jämte andra energislag som biogasol och pellets.
Biogas i korthet
Biogas är en mångsidig, fossilfri energikälla med låg klimatpåverkan. Den framställs genom nedbrytning av biomassa, ofta i form av avfall och andra restprodukter. Det här gör den till en del av ett cirkulärt system där råvara som ändå behöver tas om hand används för att producera biogas.
Biogas är energikällan som erbjuder en unik kombination av miljöfördelar och ekonomiska fördelar du som företag kan dra nytta av. Biogasen hjälper dig att minska ert klimatavtryck, förbättra resurseffektiviteten och att stärka ert varumärke så att ni blir en attraktivare leverantör och arbetsgivare.
Några av biogasens många fördelar är:
- Minskad klimatpåverkan: Biogas är en helt fossilfri och förnybar energikälla som kan ersätta fossila bränslen.
- Cirkulär ekonomi: Eftersom biogas framställs av restprodukter sluter biogasen kretsloppet genom att återföra energi i form av fjärrvärme och drivmedel, samt att restprodukten biogödsel återför värdefulla näringsämnen till jorden.
- Kostnadsbesparing: Utöver att kostnader blir lättare att förutspå, tack vare produktion i Sverige, så omfattas den fossilfria energigasen av subventioner och stöd som gör den än mer förmånlig jämfört med fossila alternativ.
Innehåll
- Vad är biogas?
- Så bidrar biogas till cirkulär ekonomi
- Användningsområden för biogas
- Så skiljer sig biogas från andra energislag
- Så ställer du om verksamheten till fossilfri
- Byte till biogas – en ekonomisk vinst
- Så kan Driva bidra till att ställa om till en fossilfri verksamhet
Vad är biogas och hur framställs det?
Biogas är en fossilfri och helt förnybar energikälla som framförallt framställs genom så kallad rötning. Rötning är den process där mikroorganismer bryter ner biomassa för att framställa en gas som till största del består av metan. Biomassan som används vid biogasproduktion kan vara allt från matavfall och slam från reningsverk till restprodukter från livsmedelsindustrin eller annat organiskt material. Då råvaran som används består av avfall och restprodukter som hade behövts hanteras oavsett bidrar biogasen till ett slutet och självförsörjande kretslopp. Vid framställningen av biogas genereras även en näringsrik rötrest som kan användas inom jordbruk som gödsel.
Biogastillverkning steg-för-steg
1. Insamling av biomassa
För att framställa biogas behövs råvara, även kallat substrat, i form av biomassa. Det kan till exempel vara matafall eller avloppsslam.
2. Rötning
Råvaran placeras i syrefria rötkammare där mikroorganismer bryter ner det organiska materialet, så kallad anaerob digestion.
3. Produktion
Under cirka 2–4 veckor i rötkommaren pågår sedan den process som producerar den fossilfria biogasen.
Biogas – en viktig del i den cirkulära ekonomin
Biogas är tillsammans med avfall, vatten och fjärrvärme det som utgör den cirkulära ekonomin. Eftersom biogas framställs av restprodukter sluter biogasen kretsloppet genom att återföra energi i form av fjärrvärme och drivmedel, samt att restprodukten biogödsel återför värdefulla näringsämnen till jorden. Biogasproduktionen bidrar också till minskade koldioxidutsläpp genom att den tar hand om råvaror som annars skulle släppa ifrån sig metangas, vilket har en mycket större klimatpåverkan än CO2.
En satsning på biogas minskar även efterfrågan på fossila bränslen, vilket i sin tur hjälper oss att nå våra klimatmål, både på lokal och global nivå. Biogas går också att producera lokalt vilket minskar vårt beroende av andra länder, vilket eliminerar behovet av långa och klimattunga transporter.
Biogasens användningsområden
Biogas är en väldigt flexibel och mångsidig energikälla som idag används som fordonsbränsle för bilar, bussar, lastbilar och sjöfart, men också i industriprocesser och för att generera elektricitet och för uppvärmning.
Industriprocesser
Idag är industrin den största användaren av naturgas, en fossil energikälla som framförallt används inom stål, livsmedel- och kemiindustrin. Det är enkelt att byta fossil naturgas mot fossilfri biogas då utrustningen som används är den samma. Exempel på industriella processer där biogas kan användas som källa är torkning, rostning eller där en öppen låga krävs. Biogas kan även användas som råvara vid tillverkningen av till exempel plaster, färger, foder och smörjoljor.
Biogas är också ett renare alternativ än många andra bränslen. Metanet i gasen brinner med en klar låga vilket gör att utrustning inte sotas ner eller smutsas av slaggprodukter. Det här leder dels till minskat slitage på utrustning, och dels till en renare och hälsosammare arbetsmiljö. Vid användning av den fossilfria biogasen minskar också utsläppen av CO2 med upp till 100%* jämfört med fossila bränslen vilket bland annat påverkar behovet av utsläppsrätter och olika reningsprocesser.
Fordonsbränsle
Biogasen kan också användas som bränsle till bilar, bussar, lastbilar och sjöfart. Ett område där biogas som fordonsbränsle verkligen fått fäste är inom kollektivtrafiken där man redan i början av 1990-talet introducerade gasbussar för att minska problem med luftkvalitet och utsläpp. Då transportsektorn fortfarande främst använder fossila bränslen och står för ungefär en fjärdedel av Sveriges totala energianvändning är det här en sektor som kan göra väldigt stor skillnad genom att ställa om till ett fossilfritt alternativ.
Energiproduktion
Biogas kan användas för att driva generatorer och turbiner som producerar elektricitet. Biogas är en fossilfri energikälla som kan generera elektricitet dygnet runt, oavsett väder, något som till exempel sol- och vindkraft inte kan. Den kan också användas i kraftvärmeverk där både elektricitet och fjärrvärme produceras.
Biogas vs. andra fossilfria bränslen
Biogas är ett av flera alternativ till fossila bränslen som idag finns på marknaden. Både biogasol och pellets brukar nämnas som tänkbara alternativ till biogasen. Men hur står de sig egentligen mot varandra? Och vad är de stora skillnaderna?
Biogas | Biogasol | Pellets | |
Ursprung & framställning | Framställs av organiskt avfall (t.ex. matrester, avloppsslam). | Produceras från biomassa eller som biprodukt från biodieselproduktion. | Framställs av biomassa men råvaran kräver mer bearbetning än vid biogasproduktion. |
Användningsområden | Mycket mångsidigt – används för uppvärmning, elproduktion, industriella processer och som fordonsbränsle. | Ungefär samma användningsområden som biogas. | Främst för uppvärmning. |
Infrastruktur | Använder sig av samma infrastruktur som naturgas, därmed enkel att byta till. | Kräver ofta investeringar i ny infrastruktur och ny utrustning. | Kräver ny infrastruktur och särskild utrustning för lagring och förbränning. |
Restprodukt | Genererar biogödsel som ersätter konstgödsel vilket bidrar till minskade växthusgasutsläpp och slutet kretslopp. | Inga unika restprodukter – saknar därmed det cirkulära värdet som biogödsel ger. | Saknar värdefull restprodukt; inte lika klimatsmart ur ett helhetsperspektiv. |
Så gör du din verksamhet fossilfri
Att ställa om till fossilfria energikällor är en av vår tids viktigaste utmaningar. Det gäller såklart alla, men i synnerhet företag som idag bidrar med en betydande del av våra totala utsläpp. Men att byta energikälla kan kännas som ett jättestort steg, som något som kräver en stor investering och som kommer bli ett tungrott projekt. Men beroende på vad du har för anläggning i dagsläget så behöver det faktiskt inte vara så svårt. Här tittar vi närmare på de stegen du behöver gå igenom när du ställer om din verksamhet från fossil till fossilfri.
Se över nuläget och de tekniska förutsättningar ni har
Börja med att titta på vilka delar av verksamheten som idag är beroende av fossila energikällor. Försök sedan att beräkna de koldioxidutsläpp ni har idag för att förstå er klimatpåverkan. Efter ni har koll på det här bör ni kunna se vilka delar av verksamheten som har förbättringspotential och där ett byte till ett fossilfritt alternativ gör störst skillnad. När du har koll på er nuvarande situation kan du titta på den utrustning ni har och vilken ni eventuellt behöver.
Använder du naturgas idag?
Vad väntar du på? Att ställa om och bli fossilfria är ett relativt enkelt steg. Har ni idag en anläggning för naturgas så är det egentligen bara själva gasen ni behöver byta ut, utrustningen är densamma. Vi på Driva har lång erfarenhet av att drifta och underhålla biogasanläggningar och distributionsnät via våra systerbolag Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm.
Använder du olja eller diesel idag?
Att ställa om från olja eller diesel till biogas kräver lite mer än om du använder naturgas. Det beror på att energislagen har olika kemiska sammansättningarna, vilket påverkar sättet de förbränns på. Även lagringen skiljer sig mellan diesel eller olja och biogas vilket ställer andra krav på lagringstankarna. Trots att det är ett större projekt att ställa om från diesel och olja till biogas så är det fullt möjligt och något vi på Driva har mycket kunskap och erfarenhet kring.
Ta fram en omställningsplan
En omställningsplan är er färdplan mot en mer fossilfri verksamhet. Den beskriver inte enbart er omställning med tid, projektplaner och mål utan är också något ni kan använda er av i säljprocesser, marknadsföring och employer branding. Här visar ni att ni tar era första steg mot en grön omställning!
Välj rätt partner
Ifall du inte redan tagit hjälp av en partner för ditt biogasprojekt är det dags nu. Du behöver någon som har erfarenhet av biogasanläggningar, något som känner till de olika delarna som krävs och hur projektet och installationen genomförs korrekt, säkert och långsiktigt.
Hur ser ni till att anläggningen hela tiden fungerar optimalt?
Att ha en plan för när anläggningen väl är driftsatt är minst lika viktigt som planen inför driftsättningen. Det innefattar bland annat beredskap för att avhjälpa eventuella fel, genomföra regelbundna kontroller och se till att reservdelar finns lättillgängligt.
Känns det här krångligt och svårhanterligt så kan Driva hjälpa dig med allt detta. Vi är med hela vägen från planering och projektering till installation, drift och löpande underhåll. En lösning vi kallar Energy-as-a-Service, läs mer här!
Ekonomiska incitament för att satsa på biogas
Det finns som sagt många fördelar med biogas, men det vi inte tittat närmare på än är de ekonomiska fördelarna. Den fossilfria energigasen omfattas nämligen av subventioner och stöd som gör den ännu mer förmånlig jämfört med fossila alternativ.
Från och med 23 oktober 2024 så är biogasen återigen skattebefriad. Beslutet att återinföra skattebefrielsen kom efter en lång granskning av EU-kommissionen som fastställde att skattebefrielsen är förenlig med EU:s regler för statligt stöd. Det här något som tydligt signalerar EU:s vilja att satsa på fossilfria alternativ. Även ökad beskattning på fossila energikällor är ett tydligt exempel på samma sak. Genom att satsa på en fossilfri energikälla som biogas undviker du den växande beskattningen, som t ex utsläppshandelssystemet inom EU samt andra kommande beskattningar och avgifter.
Ett företag som satsar på fossilfri energi har också möjlighet att behålla och rekrytera medarbetare på ett mer kostnadseffektivt sätt. Det finns exempel på upprop bland universitetsstudenter som varken tar eller söker jobb på företag som fortfarande är beroende av fossil energi. I Sverige publicerade studenter från sju olika universitet och högskolor ett manifest som krävde att företag skulle sätta hållbarhetsfrågan i centrum för att vara attraktiva arbetsgivare i framtiden.*
Att gå över till en fossilfri energikälla är också ett sätt att säkra framtidens kostnader. Då till exempel biogas produceras i Sverige är det mycket lättare att förutspå kostnader framöver än ifall du är beroende av ett fossilt energislag som kommer från andra länder.
* Den 3 december 2018 publicerade studenter från sju svenska universitet och högskolor en debattartikel på Dagens Nyheter (DN Debatt) där de krävde att företag skulle ta sitt klimatansvar på allvar för att vara attraktiva arbetsgivare i framtiden.
Hur Driva kan hjälpa dig att ställa om till fossilfri biogas
När det kommer till biogas så erbjuder vi en lokal anläggning byggd på plats hos dig för lagring, förångning och distribution av biogas. Vi ser även till att du får regelbundna leveranser av flytande eller komprimerad biogas så att du alltid kan känna dig trygg med att anläggningen fungerar och levererar.
Vår modell Energy-as-a-Service innebär att vi äger, driver och ansvarar för din energianläggning så att du och ditt företag kan fokusera på det ni gör bäst. Istället för att göra stora investeringar i er energilösning betalar ni bara en fast månadsavgift som innefattar allt från planering och projektering till inköp, installation, drift och underhåll. Oavsett om det rör sig om biogas, solenergi eller laddinfrastruktur till din elektrifierade fordonsflotta är vi din partner hela vägen.