För att underlätta och snabba på elektrifieringen av Sveriges fordonsflotta erbjuder bland annat Naturvårdsverket och Energimyndigheten stöd och bidrag. Att sätta sig in i vilka möjligheter som finns, vad som krävs för att söka, när du måste söka och så vidare, blir lätt överväldigande. Därför har vi samlat de stöd och bidrag ni kan ansöka om här nedan samt vad som krävs för att kunna söka dem.
En omställning till en elektrisk lastbilsflotta är ett stort projekt som också medför en hel del investeringar. Utöver inköp av de faktiska ellastbilarna, som i snitt kostar 2-3x mer än en fossildriven lastbil (Källa: Transportföretagen), tillkommer också inköp och installation av laddinfrastruktur. Precis som lastbilarna så måste även laddinfrastrukturen underhållas, servas och repareras, vilket också det blir en kostnad.
Vi på Driva hjälper er att hitta rätt bidrag och stöd för ert elektrifieringsprojekt. Vi är med er hela vägen och ser till så att er elektrifiering blir både optimerad och kostnadseffektiv.
Klimatklivet – Ett stöd från Naturvårdsverket
Stödet som infördes redan 2015 är till för att hjälpa till med fysiska investeringar som minskar utsläppen av växthusgaser. Naturvårdsverkets stöd riktar sig till alla förutom privatpersoner och går att söka för en rad olika områden. Sedan starten har 19,7 miljarder kronor delats ut till nästan 30 000 investeringar.
Laddinfrastruktur är ett av Klimatklivets prioriterade områden då det direkt bidrar till fler hållbara och fossilfria transporter.
För att kunna söka Klimatklivet måste du först se till att uppfylla några grundläggande krav:
- Det ska röra sig om en fysisk investering
- Investeringen ska minska växthusgasutsläpp jämfört med om åtgärden inte genomförs
- Investeringen ska bara kunna genomföras med hjälp av stöd
- Investeringen måste vara möjlig för din organisation att medfinansiera och genomföra
- Det ska vara en lokal eller regional investering.
Tillskillnad från andra typer av stöd och bidrag så söks Klimatklivet i konkurrens med andra. Du är alltså inte garanterad stödet bara för att du uppfyller kraven. Det som avgör i slutändan är hur mycket utsläppen av koldioxid minskar per investerad krono. De sökande som har störst utsläppsminskningar beviljas stödet.
Stödets storlek avgörs från fall till fall och ges bara för den faktiska investeringen, och där är inte driftskostnader inräknat. Klimatklivet har dock ett max tak på 70% av den totala investeringen.
Klimatklivet går inte att söka när som helst utan är endast öppet under deras ansökningsperioder, nästa som infaller är 22 september – 3 oktober 2025. Viktigt att komma ihåg är att Klimatklivet bara går att söka innan investeringen är gjord. För att du ska få ta del av stödet måste det också godkännas innan du lägger en beställning. Det här är alltså inte ett stöd som kan betalas ut retroaktivt.
Här kan du läsa mer och ansöka om Klimatklivet
Klimatpremie – Energimyndighets investeringsstöd
Energimyndighetens klimatpremie är ett investeringsstöd som kan användas vid inköp av tunga ellastbilar.
För att Energimynidgheten ska klassa ditt inköp som en tung ellastbil måste följade krav uppfyllas:
- Lastbilen ska vara registrerad i Transportstyelsens vägtrafikregister som ”lastbil”
- Lastbilen ska väga mer än 3,5 ton
- Lastbilen ska drivas av laddningsbar el eller vätgas som genererar el via bränsleceller
Stödet ges bara till själva lastbilen, inte till eventuella släp.
För en tung ellastbil ges max 25% av inköpskostnaden i stöd. Dock lyder Klimatpremien under EU:s statsstödsregler vilket gör att stödet max får uppgå till en viss del av den stödberättigade kostnaden. Men den stödberättigade kostnaden menas prisskillnaden mellan ellastbilen och närmast jämförbara fordon.
Taket bestäms utifrån hur stort ditt företag är:
- Stora företag: Högst 30 procent av den stödberättigande kostnaden
- Medelstora företag: Högst 50 procent av den stödberättigande kostnaden
- Små företag: Högst 60 procent av den stödberättigande kostnaden
Det här är Energimyndighetens definition på stora, medelstora och småföretag:
För att bestämma företagets klassificering tas följande saker i beaktning: antal anställda och nettoomsättning eller balansomslutning.
- Stora företag: 250 anställda eller fler och en årsomsättning på minst 50 miljoner EUR och/eller en balansomslutning på minst 43 miljoner EUR.
- Medelstora företag: Färre än 250 anställda och en årsomsättning som inte överstiger 50 miljoner EUR eller en balansomslutning som inte överstiger 43 miljoner EUR.
- Små företag: Färre än 50 anställda och en årsomsättning eller balansomslutning som inte överstiger 10 miljoner EUR.
Även här är det viktigt att ansökan inkommer innan beställning. Du behöver dock inte vänta på godkännande för att beställa din lastbil. Utbetalning av stödet ges först efter leverans mot uppvisande av underlag som faktura och registreringsbevis.
Här kan du läsa mer och ansöka om Klimatpremien
Trots att en elektrifiering av fordonsflottan medför stora kostnader så går det alltså att göra rejäla besparingar genom att söka rätt stöd och bidrag. Känner du dig osäker på hur du ska gå tillväga så hjälper vi på Driva till med även denna bit när vi dimensionerar, bygger och driver din laddinfrastruktur.