Skip to content
20240503_102631_2

Solcellsanläggning - vad behövs?

Solceller på taket - dags för besiktning

Med solceller som blir allt vanligare i Sveriges infrastruktur, ökar också uppdraget för besiktningar av dessa installationer. Vi på Driva har träffat Robert Johansson, en besiktningsman med mångårig erfarenhet av solcellsinspektioner. I den här intervjun delar Robert med sig av erfarenheter från sina genomförda solcellsbesiktningar och förklarar vad som är viktigt att tänka på vid installation, drift och underhåll av solcellsanläggningen.

Robert började med solcellsbesiktningar 2008 och har sedan dess inspekterat cirka 50 större anläggningar, inklusive en av Sveriges största installationer på byggnadstak; 720 kWp effekt vid Nyköpings arenor. Robert ser solceller som en elegant och hållbar energilösning, med robusta och långlivade kiselsolceller som ofta håller i många år.

- Jag installerade en solcellsmodul på mina föräldrars sommarstuga redan år 1990 och den fungerar fortfarande utmärkt, berättar Robert.

- Den producerar 82% av märkeffekten just nu.

Robert arbetar som besiktningsingenjör inom el och är auktoriserad av Elektriska nämnden. En del inspektioner är så kallade elrevisionsbesiktningar av hela byggnaders elanläggningar, inklusive eventuella solceller. Det kan liknas med regelbunden besiktning av bilen och är ett krav från försäkringsbolagen.

Besiktning_2-1

Vanliga fel vid solcellsinstallationer

En av de största utmaningarna Robert stöter på är att byggnaders tak inte alltid är optimala för solcellsinstallationer. Skorstenar, ventilationsrör och andra takdetaljer kan skapa hinder och skuggor, och det är lätt hänt att taksäkerheten prioriteras bort, vilket kan vara farligt vid framtida underhåll.

- Det måste gå att arbeta säkert på taken för de som ska rensa hängrännor, skotta taken och serva ventilationsaggregaten, även med solcellerna installerade, säger Robert.

- Fästanordning för säkerhetslinor och välplanerade gångar mellan solcellerna är viktiga aspekter att ta med i planeringen, fortsätter han.

Vid besiktningar har det förekommit avvikelser som felaktigt installerade montagesystem, användning av för klena elkablar och en bristande elkoppling. Saknad av märkningar och dokumentation är också vanligt, där det först på senare år har kommit mer tydliga riktlinjer på den hanteringen. Andra funktioner som att driften larmar vid fel, att uppkopplingen fungerar mot kundens fastighetsdrift och att det finns ett rättvisande mätsystem brukar kunna vara svåra delar att få i gång.

Underhåll och hållbarhet av solpaneler

Solelanläggningar kan gå sönder och det är främst växelriktarens elektronik som är den känsliga delen av systemet. Robert rekommenderar att man installerar ett bra överspänningsskydd för att skydda systemet mot åskväder. Solpaneler kan också drabbas av heta punkter om kiseldelen kortsluts, så kallade ”hot spots”. Ofta har det då blivit läckage och vatten trängt in, vilket kan upptäckas med värmekamera. En annan indikation på att det blivit kortslutning som Robert märkt är att fåglarna gillar att sitta på dessa punkter eftersom det är varmt och skönt där. Det i sin tur innebär att fåglarna lämnar avföring på just de solcellerna. Fågelspillning är det svåraste att få bort från solcellerna och kräver ibland ordentlig rengöring, något som normalt inte behöver göras alls. Solcellerna spolas ju av vid varje regnväder och efter vinterns snötäcke som glider av på våren blir de oftast helt rena igen.

Ekonomi och framtid för solceller

Ekonomiskt sett kan solceller vara lönsamma, särskilt om man kan använda den mesta av den producerade energin själv.

Den elenergi som blir egenanvänd är ju helt utan överföringsavgifter, energiskatt och andra elnätsavgifter. Det kan dock ta tid att tjäna in investeringen. Robert ser även en stor potential i energilager med batterier, även om det fortfarande kan vara mycket svårt att få investeringen att löna sig rent ekonomiskt. Rent eltekniskt är det en bra lösning och med sjunkande batteripriser ser han en ljus framtid för denna teknik.

- Ett batterilager kan också utrustas med tillbehör för nödkraft vid strömavbrott, det blir då som en liten reserv. Dock får man se till vilken kapacitet som batterilagret har och planera därefter, säger Robert. Enstaka utrustningar som frysboxen hemma skulle till exempel kunna drivas. Större reservkraftanläggningar har en del särskilda krav som måste uppfyllas, men möjligheterna finns förstås.

Framtiden för solenergi

Robert ger oss en överblick av en bransch i ständig utveckling, där tekniken kontinuerligt förbättras och framtiden för solenergi ser mycket lovande ut. Solceller har inte bara potentialen att bidra till en mer hållbar energiförsörjning, utan de kan också ge en betydande ekonomisk fördel för de som investerar i den. Med rätt installation och regelbundet underhåll kan solceller vara en långsiktig och pålitlig lösning för framtidens energibehov.

Denna positiva utveckling inom solenergi understryker vikten av att redan nu börja överväga denna teknik som en del av en hållbar energistrategi. Som Robert påpekar är det viktigt att säkerställa att anläggningarna är korrekt installerade och att taksäkerheten är prioriterad. Genom att välja solenergi bidrar man inte bara till att minska koldioxidutsläppen, utan man skapar också en energilösning som kan vara lönsam på lång sikt.

Låt Driva hjälpa din organisation att ställa om med solenergilösningar – vi erbjuder expertis och skräddarsydda lösningar för att säkerställa att din solcellsanläggning blir en framgång. Läs mer om hur vi kan bistå med rådgivning, installation och underhåll för att göra din övergång till solenergi så smidig och effektiv som möjligt. Framtiden är ljus med solenergi – och vi på Driva är här för att hjälpa ditt företag att ta steget.

Sammanfattning

  • Besiktningsprocessen: Inspektion av solcellsinstallationer och hela elanläggningar som omfattar elsäkerhet och att allt är kontraktsenligt utfört samt att garantibesiktningar sker efter fem år.
  • Vanliga problem: Problem som felaktigt installerade montagesystem, otillräckliga elkablar, brister i elkopplingar och otillräcklig märkning och dokumentation upptäcks ofta vid besiktningar.
  • Underhåll och hållbarhet: Regelbunden årlig kontroll rekommenderas, och särskilt känsliga delar som växelriktare bör skyddas med överspänningsskydd. Fågelspillning kan vara ett problem på solpaneler.
  • Ekonomi och framtid: Solceller kan vara ekonomiskt lönsamma, speciellt om energin används lokalt. Statliga stöd kan förbättra kalkylen, och framtiden för energilagring med batterier ser ljus ut med sjunkande priser.
  • Framtiden för solenergi: Solenergi har stor potential för hållbar energiförsörjning och ekonomiska fördelar. Korrekt installation och regelbundet underhåll är avgörande för långsiktig hållbarhet och sparande.
  • Driva erbjuder expertis: Driva erbjuder rådgivning, installation och planering för solcellsanläggningar samt äger och underhåller anläggningen, allt till en fast månadsavgift, för att säkerställa en snabb och smidig övergång till ny energi.

 

Mer läsning