Skip to content

Slipp energiskatt när du producerar egen solel

2024.11.202 min read

Slipp energiskatt när du producerar egen solel

Att installera solceller på din näringsfastighet har flera fördelar. Utöver att du i större utsträckning kan dra nytta av förnybar energi så kan du faktiskt minska dina elkostnader väsentligt. En anledning till det är att egenproducerad solel från en anläggning vars toppeffekt inte överstiger 500 kW är befriande från energiskatt.

När du jämför elpris mellan olika lösningar och aktörer är det ibland lätt att stirra sig blind på kW-priset för elen. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är flera andra kostnader som tillkommer. Det totala priset utgörs faktiskt av såväl elkostnad och elnätsavgift som energiskatt och elhandelsavgift. Att då kunna eliminera en av dessa kostnader helt och hållet påverkar totalpriset en hel del.

De som producerar egen solel från en anläggning med installerad toppeffekt på under 500 kW slipper att betala energiskatt. Som huvudregel ska egentligen all el som konsumeras beskattas i Sverige. Men det finns vissa undantag där maximal toppeffekt skiljer sig beroende på vilken energikälla det rör sig om. All egenproducerad el framställd av en anläggning med sammanlagd effekt på mindre än 100 kW är fri från elskatt. Ifall anläggningen som genererar el gör det med hjälp av vind eller vågor är effekten som inte får överstigas istället 250 kW. När det rör sig om el som framställs från sol är som sagt regelverket ännu mer fördelaktigt. Du kan alltså installera en solcellsanläggning med en toppeffekt på 499 kW och inte behöva betala en krona i energiskatt.

Det är den enskilda anläggningens toppeffekt som gäller

Oavsett hur många solcellsanläggningar du har och oavsett hur hög den totala effekten är så är det bara toppeffekt på enskilda anläggningar som ligger till grund för din elskatt. Som exempel kan du ha fyra anläggningar där alla har en toppeffekt på 400 kW, det vill säga 1600 kW totalt, utan att betala någon energiskatt. Om en av anläggningarna däremot överstiger 500 kW blir du skatteskyldig på elen som produceras av just den anläggningen.

Diagram_energiskatt

I diagrammet ovan ser du 5 exempel på olika typer av solanläggningsbestånd. Det är endast exempel 3 och 4 som behöver betala energiskatt då de har en anläggning där installerad effekt överstiger 500 kW. Övriga exempel slipper energiskatt helt och hållet, trots att exempel 5 harr en installerad effekt som totalt är långt över 500 kW.

Även om du inte behöver betala energiskatt kan du behöva deklarera din konsumtion

Trots att det är den enskilda anläggningens effekt som avgör huruvida elen är skattepliktig så är det den gemensamma effekten av alla dina anläggningar som bestämmer ifall du måste deklarera din energikonsumtion eller inte. Så fort du producerar el från solanläggningar på mer än totalt 500 kW ska du deklarera din elanvändning, oavsett om det är en stor anläggning eller flera små.

Driva hjälper dig med all administration

Ifall du tycker att allt det här låter krångligt och omständligt så är Drivas lösning Energy-as-a-Service som gjord för dig. Med vår modell tar vi hand om allt! Utöver att vi planerar, bygger och driftar din anläggning så sköter vi också all administration och redovisning. Har du egna hyresgäster kan vi dessutom sköta mätning, avläsning och fakturering, allt för att du ska kunna fokusera på det som du är bäst på.

Vill du veta mer om hur Driva kan hjälpa dig med dina solenergiplaner?

Mer läsning