Fossilfritt Sverige, så heter det nationella initiativet för att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland. Initiativet startades av regeringen 2015 inför FN:s klimatmöte i Paris och handlar om att ta fram och genomföra så kallade färdplaner mot fossilfri konkurrenskraft för idag totalt 23 branscher.
En av dessa branscher är Gasbranschen. Även Elbranschen och Uppvärmningsbranschen finns med bland de 23 och har sina respektive färdplaner. Här finns med andra ord en direkt koppling till Drivas affär och arbete för hållbar utveckling. Drivas hållbarhetsspecialist Karl Reinholtz var självklart på plats och delar här med sig av sina tankar och reflektioner:
I onsdags gick den årliga konferensen av stapeln, och i rollen som Drivas hållbarhetsspecialist var jag med på plats på Berns Salonger i Stockholm. Bland deltagarna fanns ett flertal framträdande industriledare och politiker som fick ge sina perspektiv på Sveriges omställning. Så vad sa de egentligen?
Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, publicerade igår sin summering på LinkedIn. Den ger en överblick. Och så har det såklart skrivits en rad intressanta reflektioner även av andra aktörer. Här följer några av mina tankar om konferensen och hur den relaterar till vårt arbete på Driva.
Framtidstron finns, och behöver spridas. Flera av talarna, tre industriledare, menar att vi nu bevittnar ett ”väggupp” och inte en ”grön dikeskörning”, för att citera Axelsson. Min egen upplevelse är att många hade gått till konferensen för att höra just detta – flera av de deltagare jag pratade med sa att de behövde en energiinjektion för att fortsätta driva på för ökad hållbarhet. Med andra ord – glöm inte att kommunicera det DU gör för en hållbar utveckling!
Alla energislag behövs. Samhället behöver en mångfald av fossilfria och förnybara energislag. Det bygger försörjningstrygghet, flexibilitet och resiliens. Det här rimmar väl med att Driva breddar sin verksamhet och erbjuder lösningar inom biogas såväl som solenergi och laddinfrastruktur.
Ärlighet varar längst. Japp, Fossilfritt Sverige har såklart också fått kritik under åren – att initiativet har grönmålat regeringens klimatpolitik och lyft fram ”lösningar” som skapar negativa miljöeffekter i sig. Utan att recensera Fossilfritt Sveriges kommunikation så är det här något som näringslivet behöver ta på allvar: att ta sitt ansvar för att driva på utvecklingen utan att samtidigt grönmåla sina insatser. Näringslivet behöver bli en ännu starkare och ännu ärligare kraft i omställningen till ett fossilfritt samhälle.
Låga trösklar viktigt. Det är en utmaning att gå ”från den bruna plattformen till den gröna”, som någon uttryckte det. De fossila systemen har trimmats in under decennier med effektiviserade logistikflöden, låga ”uppstartskostnader” (all infrastruktur redan på plats) och förenklade betalningsmodeller. Det här gör övergången till det förnybara extra svår. Det är med andra ord viktigt att valet av det förnybara blir enkelt, och även i den här frågan tror jag att Driva har slagit in på rätt väg. Att erbjuda förnybar energi som en tjänst, EaaS (Energy-as-a-Service), sänker trösklarna för kunden. Dessutom skapar det förutsättningar för ökad cirkularitet när Driva som leverantör äger och underhåller all hårdvara.
Själva konferensen då? Den var riktigt trevlig med mycket folk, punktliga moderatorer, vegetarisk lunch och bra energi. Det var roligt och det kändes konstruktivt. Om regeringen bestämmer sig för att förlänga Fossilfritt Sveriges uppdrag så kommer jag absolut närvara även på 2025 års konferens.