Skip to content

eComExpo – ett bevis på att transportelektrifieringen är här

2025.04.042 min read

eComExpo – ett bevis på att transportelektrifieringen är här

Om du någonsin funderat på huruvida en elektrifierad transportsektor är möjlig eller inte räcker det att besöka eComExpos välfyllda mässhall för att övertyga dig. Under två dagar cementerar såväl utställare som ett intensivt seminarieprogram att elektrifiering av transportsektorn inte bara är möjlig, den pågår redan för fullt.

Inne i Hall B på Stockholmsmässan samsas enorma lastbilar, grävmaskiner, laddboxar med mera om den begränsade golvytan. Gemensamt för alla närvarande är att de har förstått att elektrifieringen av den utsläppstunga transportsektorn inte är något val, det är ett måste, och något som måste ske nu.

TCO – ett ständigt återkommande ämne

Under flera av seminarierna återkommer talarna till ämnet kostnad och TCO (Total Cost of Ownership), och om hur det är en nyckelfråga vid elektrifiering. På agendapunkten ”Då blir den elektriska lastbilen lönsam” tar Anders Grauers, docent på Chalmers universitet, upp flera intressanta räkneexempel som förklarar en ellastbils totalkostnad och hur man ska tänka för att den ska bli lönsam.

Anders Grauers visar en uträkning som grundar sig att en ellastbil utan batteri kostar ungefär lika mycket som en traditionell dieselbil. Om man då räknar om dieselkostnaden till kWh blir det ca 4 kr/kWh. Den kostnaden kan sen jämföras med den totala kostnaden för elektriskt drivmedel, dvs. batteri + laddinfrastruktur + elpris. Med den ekvationen som grund förklarar Anders Grauers att kostnaden blir väldigt beroende av laddarnas utnyttjande grad. Detta på grund av de många fasta kostnader en elektrifiering medför. Desto mer du kan använda laddaren, desto billigare blir det totala drivmedelspriset

Ett tydligt bevis på att det går att göra en elektrifiering lönsam är när representanter från laddningsbranschen berättar om deras kunder som redan idag säger att det är mer ekonomiskt för dem att köra elektriskt än fossilt.

ecomexpo

Inte för mycket fokus på publik laddning

Trots att den allmänna debatten kring elektrifiering har fokuserat en hel del på publik laddinfrastruktur betonar flera av mässans talare att man inte bör lägga allt för stor vikt vid det. Tvärtom så tycker flera att rädslan för att den publika laddningen inte är tillräckligt utbyggd hämmar elektrifieringen på ett sätt som egentligen inte är nödvändigt.

Att kunna nattladda lastbilarna i egen depå, utan behov av publik laddning eller snabbladdning under arbetspass, lyfts som det absolut mest kostnadseffektiva sättet att bedriva sin verksamhet på. Detta är också fullt möjligt med rätt planering och dimensionering.

Politiken måste hjälpa till

Både representanter från näringslivet och från riskdagen är rörande överens om att det krävs insatser från alla håll för att transportbranschen ska nå de tuffa mål på utsläppsminskning som finns.
PostNords hållbarhets- och kvalitetschef Naznoush Habashian poängterar flera gånger att de stöd som finns måste utökas för att elektrifieringen ska kunna genomföras inom de närmsta åren. Hon betonar vikten av stöd som inte bara hjälper till vid investering, utan även stöd för den faktiska driften. Helena Gellerman, Riksdagsledamot (L), håller med och säger att om tidshorisonten sett annorlunda ut hade omställning kunna ske utan hjälp från politiken, men nu när elektrifieringen måste lösas på 10-15 år så måste de gå in.

Sammanfattningsvis så tar vi med oss att elektrifieringen av transportsektorn är något som många av oss brinner för, och något som sker just nu. De tekniska möjligheterna är redan på plats och det finns inget tvivel om att elektrifiering är vägen framåt. Tack till eComExpo för inspirerande och lärorika dagar!

Vill du veta vad som krävs för att elektrifiera din fordonsflotta?