I torsdags ägde Framtidens elsystem rum – den årliga konferensen för Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram med samma namn. Programmet syftar till att främja övergången till ett hållbart energisystem genom att underlätta elektrifieringen av andra sektorer. Årets konferens arrangerades av Energimyndigheten i samarbete med Power Circle, en nationell intresseorganisation som arbetar för elektrifieringens framtidsfrågor.
Att skapa hållbara energisystem är en både nödvändig och komplex uppgift. Konferensen bjöd på presentationer och panelsamtal där forskare och andra experter diskuterade ett brett spektrum av frågor: forskningens roll, kompetensförsörjning, cirkularitet i värdekedjor, förändringar i teknikmixen, social hållbarhet, EU-regleringars påverkan och kostnadseffektivitet.
Min egen reflektion? Som hållbarhetsspecialist saknade jag en tydlig målbild. Vad menar vi egentligen med ett ”hållbart energisystem”? Det enkla svaret är att hänvisa till Parisavtalet och en maximal temperaturökning på 1,5 grader. Men i dag leder många åtgärder i den hållbara omställningens namn främst till en sänkt koldioxidintensitet – inte nödvändigtvis till en hållbar framtid i ordets fulla bemärkelse. Här har vi en viktig utmaning att arbeta vidare med, både politiker, forskare och näringsliv.
Tack till Energimyndigheten och Power Circle för en intressant och lärorik dag!