Kunskap och insikter

Lärdomar från Svensk Solenergis Solcellshalvdag

Skriven av Gustav Tranback | 2025.03.14

Årets upplaga av Fastighetsmässan bjöd på flera intressanta föredrag och möten. Extra intressant och lärorikt var Svensk Solenergis Solcellshalvdag. Två timmar fyllda av spännande trender, tankar och tips kopplade till just solceller. Här sammanfattar vi några av de viktigaste punkterna för dig som inte var där.

Kurvan för solceller pekar uppåt

Utbyggnaden av solenergi i Sverige har gått framåt under en lång tid. Idag utgör solenergi ca 2,4% av den el som finns på elnätet. Det kanske inte låter så mycket, men med en ökning på en hel procentenhet sedan förra året är det en tydlig indikation på vart vi är på väg.

Även den installerade effekten vittnar om samma sak. År 2016 hade vi i Sverige en totalt installerad effekt på 140 MW. Idag är den siffran 4800 MW. Trots att det sker svängningar till följd av konjunkturen i den här utvecklingen så har kurvan varit nästan exponentiell under perioden. Något som Alex Jankell, politisk kommunikatör på Svensk Solenergi, poängterade var att det främst är villamarknaden som har svängt den senaste tiden medan stora och mellanstora solcellsanläggningar varit betydlig mer stabila.

Aldrig varit så billigt med solceller

På en global skala har priset per installerad kW minskat rejält. 2010 kostade 1 installerad kW ca 50 700 kr, 2013 hade priset sjunkit till 7 700 kr. Självklart skiljer sig dessa priser beroende på var i världen du befinner dig, men kurvan och prisnedgången ser ungefär likadan ut i de flesta länder. Enligt Alex Jankell och Svensk Solenergi har det aldrig varit billigare än det är nu.

EU-direktiv om solcellskrav

EU har kommit med nya direktiv som dikterar när en byggnad , så väl offentliga och kommersiella byggnader som bostadshus, måste ha installerade solceller. Det finns flera olika regler som träder i kraft vid olika tidpunkter beroende på om det rör nyproduktion eller befintliga byggnader.

Vikten av besiktning och underhåll

Vikten av besiktning och underhåll av din solcellsanläggning var ett ständigt återkommande ämne under eftermiddagen. Då solceller kan producera el under väldigt lång tid är det viktigt att sköta om alla delar så livstiden inte förkortas. Sveriges äldsta solcellsanläggning installerade redan 1984 och producerar fortfarande el, något som verkligen är ett bevis på solcellernas livslängd. Genom att byta ut delar som till exempel växelriktare har denna anläggning kunnat hållas igång i över 40 år.

Alex Jankell lyfter tre nivåer av övervakning som de anser krävs för en långlivad solcellsanläggning.

  • Fjärrövervakning
    Detta bör ske några gånger per månad där man kollar att alla delar av anläggningen är igång, ifall några larm har utlösts, om någon av strängarna har en ovanlig produktion samt anläggningens historik.
  • Okulär inspektion
    Några gånger per år bör anläggningen inspekteras på plats. Då tittar man efter eventuella skador, så att alla kablar och kontakter ser ok ut, att infästningarna och takets tätskikt inte skadats och ifall några överspänningsskydd har utlösts.
  • Termografering
    Även denna typ av övervakning bör ske några gånger per år. Då tittar man med hjälp av värmekamera efter avvikelser. Detta är bäst att göra vid hög produktion då det främst är då brister kan uppstå.

Tack till Svensk Solenergi för en lärorik och inspirerande halvdag!