Att elektrifiera din fordonsflotta innebär att gå från fordon som drivs av fossila drivmedel såsom bensin och diesel till elfordon. Det kan till exempel röra sig om ett transport- eller logistikföretag som byter ut sina gamla lastbilar mot ellastbilar eller en bussoperatör som byter ut hela sin bussflotta till elbussar. Det är ett projekt som kräver en hel del kunskap och planering för att bli bra, det är därför vi har skrivit den här guiden.
√ Vad en elektrifiering faktiskt innebär
√ Varför du bör elektrifiera din flotta nu
√ Vad som är viktigt att tänka på
√ Vilka utmaningar och risker som finns
√ Hur vi på Driva kan hjälpa dig med din elektrifiering
Oavsett vilken bransch du verkar i så är skälen till att elektrifiera din fordonsflotta de samma. Ni kan minska er klimatpåverkan väsentligt, bidra till en renare transportsektor och skapa en rad ekonomiska och varumärkesbyggande fördelar.
Att elektrifera fordonsflottan innebär inte bara att byta ut fordonen. Det är en del av elektrifieringen, men för att projektet ska lyckas krävs också en laddinfrastruktur dimensionerad för just era behov samt rätt typ av elnätsanslutning. Precis som med alla fordon så är det otroligt viktigt att elfordonen är körklara och laddade när de behövs. Det är därför viktigt att noga planera och projektera laddinfrastruken för att var säker på att det ni bygger och köper in motsvarar era nutida och framtida behov. I den här guiden ger vi dig en checklista så att du kan vara säker på att inte missa något när du sätter igång med elektrifieringen.
Att elektrifiera er fordonsflotta är också ett stort och viktigt steg mot att minska utsläpp och positionera sig som ledare av den gröna omställningen, något som bara är två av skälen till att gå över till en elektrisk fordonsflotta. I nästa avsnitt tittar vi närmare på vilka anledningar till elektrifiering som finns och hur du kan tjäna på den.
Här tittar vi närmare på de miljö- och hälsofördelar, ekonomiska och affärsdrivande fördelar samt övriga ekonomiska incitament som alla är skäl till att elektrifiera er fordonsflotta.
Det kanske starkaste skälet till ett gå över till en elektrifierad fordonsflotta är minskade fordonsutsläpp. Transportsektorn, inklusive personbilar, är idag en stark bidragande faktor till de totala koldioxidutsläppen och trots att tunga lastbilar och bussar endast utgör 8% av alla fordon så står de för mer än 35% av direkta CO2-utsläpp (International Energy Agency 2024). Nivåerna av CO2-utsläpp från tunga lastbilar och bussar var 2022 på samma höga nivåer som de var innan den globala pandemin, och de har fortsatt att öka sedan dess. Det är därför hög tid att sätta igång med elektrifieringen av din fordonsflotta redan nu. Om ni som företag kan visa att ni tar dessa frågor på allvar genom att aktivt arbeta för minskade utsläpp kan ni dessutom stärka er position och dra affärsmässiga fördelar, mer om det längre ner.
Fler elektriska fordon minskar också efterfrågan på fossila bränslen. Till skillnad från bensin och diesel så kan el framställas på ett förnybart och fossilfritt sätt, till exempel med hjälp av sol och vind. Ett minskat beroende av fossila bränslen och en ökad efterfrågan på förnybar el gör att även andra sektorer drivs att ställa om till en fossilfri verksamhet.
Minskade fordonsutsläpp förbättrar också luftkvalitén och gör därmed vår närmiljö mer hälsosam. Lastbilar och bussar som drivs av fossila bränslen släpper ut en rad olika föroreningar i luften, något som blir extra märkbart i städer och tätorter. En övergång till elfordon skulle förbättra luftkvaliteten avsevärt och minska de negativa hälsoeffekterna utsläppen har.
Du kan göra betydande kostnadsbesparingar ifall du byter ut dina fossildrivna fordon mot elfordon.
Förutom de direkta kostnadsbesparingar du kan göra genom att elektrifiera din fordonsflotta så har du även stor potential att stärka ditt varumärke och göra dig mer attraktiv på marknaden. En starkare hålbarhetsprofil hjälper också bolag att behålla sina medarbetare.
När du väljer att elektrifiera er verksamhet skickar du en tydlig signal om att ni är ett företag som tar ansvar för miljö och hållbarhet genom att aktivt minska era utsläpp. När allt fler värdesätter hållbarhetstänk väldigt högt gör det här er attraktivare för såväl kunder och investerare som anställda.
Ni visar också att ni är ett företag som vill ligga i framkant och som hela tiden jobbar för att anpassa er efter rådande omständigheter. Ett företag som elektrifierat sin fordonsflotta uppfattas som både moderna och innovativa.
Att signalera att ni som företag satsar på hållbarhet är något som bara kommer att bli viktigare och viktigare. När en ny generation som värderar ett klimattänk högt nu kommer in på arbetsmarknaden måste ni visa att ni också gör det för att kunna attrahera kunder och de bästa medarbetarna.
För att skynda på omställningen till eldrivna fordon har regeringen beslutat om vissa subventioner och stöd vid inköp av bland annat lastbilar. Till exempel så kan du som företag ansöka om klimatpremie när du bestämt dig för att köpa in en eller flera ellastbilar. Klimatpremien gäller både lätta och tunga lastbilar.
Liknande stöd finns också för elbussar där aktörer som bedriver kollektivtrafik kan ansöka om en elbusspremie för att täcka en del av kostnaden vid inköp av elbussar.
Att genomföra en elektrifiering av fordonsflottan är ett projekt som kräver en noggrann planering och strategi för att allt ska gå som tänkt. Det finns en rad olika delar att ha koll på och flera viktiga beslut som måste fattas. Här har vi listat de viktigaste delarna att ta ställning till.
Som du ser finns det många olika saker att ta ställning till innan du kan planera den optimala laddinfrastrukturen för just er. Finansieringen av det hela är också något och fundera över. Du kan självklart köpa in och äga allt själv, men tillsammans med inköp av bilar eller bussar kan det dock bli en stor kostnad att ta direkt. Gör du allt själv kräver det också att du har full koll på allt för att ditt projekt ska bli så lyckat som möjligt. Vem som ska se till att laddinfrastrukturen alltid fungerar och repareras snabbt vid behov är även det av yttersta vikt. Ansvarar du för allt själv måste du se till att all kompetens och alla resurs finns inom organisationen för att du ska slippa oro och panikartade situationer.
Alternativet till att planera, köpa in och ta hand om hela laddinfrastrukturen själv är att låta någon annan sköta det och istället betala en fast månadsavgift. Just en sådan lösning erbjuder vi på Driva. Vi är med från början och ser till att du får en infrastruktur som är dimensionerad efter just era behov och förutsättningar. Vi köper sedan in all utrustning och ser till den installeras korrekt och säkert. Efter driftsättning övervakar vi er anläggning från en bemannad driftcentral 24/7 så att vi direkt kan avhjälpa eventuella fel och upptäcka reparationsbehov.
Inga stora projekt är helt fria från utmaningar och risker, inte heller en elektrifiering. Det går dock att bemöta utmaningarna och minimera riskerna genom ordentligt förarbete och kunniga samarbetspartners.
Som tidigare nämnts så kan en elektrifiering lätt medföra en stor startkostnad ifall du väljer att ta hela investeringen själv. Då det rör sig om både själva fordonen och en avancerad infrastruktur för laddning pratar vi om betydande investeringar som verkligen kan påfresta likviditeten. För att undvika det här kan som sagt en leasingmodell underlätta samt frigöra kapital som kanske behövs på andra håll i verksamheten.
För att du ska slippa oroa dig huruvida dina fordon är laddade när de behövs måste din laddinfrastruktur vara anpassad för verksamheten samt optimerad efter förutsättningarna. Utan kunskap och erfarenhet är det här inte helt enkelt att få rätt, därför kan det vara bra att ta in en partner som både ser till att ni får
den infrastruktur ni behöver och som garanterar att den alltid funkar som den ska.
Bra underhåll som ser till att både fordon och laddinfrastruktur håller i många, många år kräver både rätt kompetens och tillräckligt med resurser i form av tid. Beroende på hur stor verksamheten är kan det här ofta vara något som saknas internt. För att slippa oron och stressen av att själv ständigt försöka hålla koll
på dessa delar kan ett avtal med någon som sköter driften och det löpande underhållet vara rätt väg att gå.
Driva är med dig hela vägen från början till slut för att se till att elektrifieringen av din flotta går som den ska. Tillsammans tittar vi på era behov och er nuvarande situation och beslutar därefter vilken typ av utrustning ni behöver, hur den ska placeras samt en tidsplan för när laddinfrastrukturen kan driftsättas. Därefter tar vi fullt ansvar för att allt fungerar som det ska. Vi har en bemannad driftcentral som övervakar din anläggning 24/7. På så sätt kan vi direkt avhjälpa fel, antingen från driftcentral eller på plats hos dig vid behov. Du slipper alltså den stora initiala investeringen, komplexiteten vid planering och projektering samt oron över huruvida dina fordon är laddade när de ska köra iväg. Vi sköter allt det här medan du endast betalar en fast och förutsägbar månadsavgift under hela avtalsperioden.
Vill du veta mer om hur vi på Driva kan hjälpa dig att lyckas med din elektrifiering?